איך מפתחים פעילות חוץ כיתתית איכותית?

כיצד מפתחים פעילות חוץ כיתתית! משקיעים ונהנים :) ויש גם פעילויות מוכנות!
צלליות שמחות ואדי קלט

תוכן עניינים

מורים יצירתיים, הכינו את התיקים! חוויה לימודית יוצאת לדרך!

שאלו אותי איך מפתחים או "ממציאים" פעילות חוץ כיתתית עבור אתר טבע מסוים? רחוק או קרוב. הניסיון לימד אותי: כדי להפוך טיול לימודי לחוויה בלתי נשכחת, צריך להשקיע מחשבה. לא מדובר בהכרח בהשקעה מרוכזת, אלא אפשר גם ע"י פתיחה מתמדת של הראש לרעיונות חדשים. פעילות איכותית היא פעילות שמוקעת בה מחשבה והתנסות! מצד שני, לפעמים אם משקיעים הרבה, באים עם ציפיות גבוהות ושוכחים להיות קשובים למצב הקבוצה בפועל בזמן הפעילות. לכן חשוב להכין, אבל גם חשוב לתת מקום לגמישות ושינויים, הטבע, החוץ והאנשים הם דינמיים ולא צפויים 🙂

מודדים את מהירות זרימת המים ואת ספיקת המים בתל אפק
מודדים את מהירות זרימת המים ואת ספיקת המים בתל אפק

אז איך מתחילים?

סיור מקדים: עיני הבלש פקוחות!

הקדישו יום לטיול גילוי באתר בו תרצו לקיים את הפעילות. צלמו, תעדו, שאלו מקומיים ועובדים – מה מיוחד במקום? איך ניתן לקשר את גילויים אלו לתחום הלימודים? עובדי האתר לפעמים שמחים מאוד לתת מידע מעניין וייחודי אם ניגשים אליהם מנקודת מבט סקרנית. זה יכול להיראות לכם אולי טרחה רבה אבל חשבו איזה תירוץ טוב זה לצאת עם עצמכם להרפתקה כזו באמצע השבוע 🙂 והיום הזה אחר כך יכול להניב יום טיול כזה שחוזר כל שנה. 

מחקר מעמיק: צוללים אל תוך הידע!

חקרו את האתר ברשת, תוך התמקדות בתחום הדעת הנלמד. גלו עובדות מרתקות, סיפורים היסטוריים וניסויים מדעיים הקשורים למקום. לדוגמה אם ראיתם הרבה אקליפטוסים במקום ותחום הדעת שלכם הוא כימיה, אז הייתי מחפשת בגוגל "כימיה באקליפטוסים". כמובן שבאנגלית המרשתת שופעת ואילו בעברית התוכן דל לפעמים.. 

טכנולוגיה לשירותכם: כלי עזר שימושי!

השתמשו ב-AI ככלי עזר לפיתוח רעיונות. שתפו מידע על עצמכם, על התלמידים, על אתר הלימוד ועל מטרות הפעילות, וקחו 5 רעיונות לפעילות כנקודת התחלה. תוכלו במהלך השיח לדייק את ה-AI שאיתו אתם משוחחים ולבקש ממנו להגדיל או להקטין את נפח הפעילות. פעילות לדוגמה שאני פיתחתי בזכות ה-AI היא "חפש את הכוכב" – פעילות שבה תלמידים צריכים לחפש קבוצות כוכבים בשמים ע"י שימוש במפה ועוד.. 

ציוד מדליק: פותחים עולם של אפשרויות!

הביאו משחקים מדעיים: מיקרוסקופ נייד, עדשות, משקפות, מצלמות. הביאו מהמעבדה מכשירים מדידה מדעיים (מולטי חיישנים, מטרים כד'), כלי ציור וכתיבה – כל מה שיכול להעשיר את החוויה ולעודד למידה יצירתית מהטבע עצמו. בסוף הפוסט יש קישורים לצעצועים ומכשירי מדידה שונים מעולים.

מנסים לשרוף עם עדשה (זכוכית מגדלת)

השראה מהשטח: לומדים מהטובים ביותר!

הצטרפו לימי מחקר או פעילויות שטח בהובלת מומחים. תצפו, תשאלו ותקבלו השראה מהעולם האמיתי. זה יכול להיות להצטרף פעם לחבר צפר או רוקח ליום עבודה שלו ויכול להיות ממש לחפש מדענים בגוגל ולבקש מהם לבוא לקבל מהם השראה. תתפלאו יש הרבה מדענים ששמחים מאוד לעזור ולפעמים ממש נוצרים בעקבות כך קשרים משמעותיים! 

פה הצטרפתי לשירות ההידרולוגי למדידות ספיקה של המעיינות בעין פשח'ה הנכנסים לים המלח. כולנו מסתכלים ולומדים מליאו המנוסה

הכי חשוב: כיף!

זכרו, המטרה העיקרית היא ליהנות! תכננו פעילות מרתקת, קלה להבנה ומעוררת סקרנות.

מכנף נאה

טיפים נוספים:

  • שתפו את התלמידים בתהליך תכנון הפעילות ועודדו אותם להציע רעיונות.
  • התאימו את הפעילות לגיל התלמידים ולרמת הידע שלהם.
  • ודאו שהפעילות בטוחה ומתאימה לתנאי מזג האוויר.
  • הכינו תוכנית גיבוי למקרה של גשם או שינויים לא צפויים.

בהצלחה!

והכי חשוב, אל תשכחו לצלם המון תמונות ולשתף את החוויות!

קישורים לקניית צעצועים מדעים

ולמי שאין זמן

אם אין לכם זמן להשקיע ולהכנות מהכנת פעילות חוץ כיתתית איכותית אתם מוזמנים להשתמש בפעילויות המכונות שנמצאות כאן בבלוג (מתעדכן כל הזמן)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *